Badanie (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312824002300) na dużej grupie osób otyłych wspólnie przeprowadzili w Chinach naukowcy z Ruijin Hospital powiązanego z Shanghai Jiao Tong University School of Medicine oraz Beijing Genomics Institute.
Od 1005 osób pobrano próbki kału, po czym wykonano sekwencjonowanie metagenomiczne (pozwalające poznać genetyczny skład populacji mikroorganizmów z określonego środowiska bez konieczności izolowania i hodowania indywidualnych gatunków). 631 próbek kału pochodziło od osób otyłych, natomiast 374 od osób o prawidłowej masie ciała. W przypadku 814 uczestników przeprowadzono również sekwencjonowanie całego genomu (WGS) w oparciu o próbkę krwi.
Analiza uzyskanych danych pozwoliła ujawnić silny związek pomiędzy Megamonas a otyłością – połączenie obecności Megamonas i genetycznych czynników ryzyka gospodarza znacznie zwiększyło prawdopodobieństwo otyłości. W jelitach osób otyłych było wyraźnie więcej Megamonas.
Wszystkie próbki zostały dodatkowo podzielone na trzy enterotypy na podstawie obecności głównych rodzajów bakterii: Bacteroides, Prevotella i Megamonas. Osoby z enterotypem zdominowanym przez Megamonas miały wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) i większą częstość występowania otyłości. Naukowcy odkryli, że nierównowaga mikrobiologiczna jelit ma bardziej znaczący wpływ na otyłość u osób z niskim ryzykiem genetycznym.
Uzyskane wyniki sugerują potencjalne strategie przyszłego leczenia otyłości, ilustrując, w jaki sposób bakteria degraduje jelitowy mioinozytol (związek, który skutecznie hamuje transport kwasów tłuszczowych), zwiększa wchłanianie lipidów i przyczynia się do otyłości.
„Dzięki szeroko zakrojonym analizom metagenomu jelitowego i genomu gospodarza u otyłych Chińczyków, badania te ujawniają silny związek pomiędzy bakteriami jelitowymi Megamonas a otyłością” – powiedział dr Yang Fangming z BGI. I dodał: „Badania ujawniają mechanizm, za pomocą którego Megamonas wywołuje otyłość, zapewniając nową bakterię docelową do diagnostyki i leczenia otyłości”.
Dodatkowo przeprowadzone zostały badania na zwierzętach. Bakteria Megamonas rupellensis znacząco zwiększyła masę ciała i akumulację tłuszczu u myszy na diecie wysokotłuszczowej. Bakteria ta degraduje mioinozytol, a jego degradacja zwiększa wchłanianie tłuszczu przez jelita, co prowadzi do otyłości. (PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ bar/